Protectia speciala a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai
16 Iulie 2009 | 4417 vizualizari
Protectia speciala a copilului reprezinta ansamblul masurilor, prestatiilor si serviciilor destinate ingrijirii si dezvoltarii copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai sau a celui care, in vederea protejarii intereselor sale, nu poate fi lasat in grija acestora.
Copilul beneficiaza de protectia speciala prevazuta de Legea 272/2004 pana la dobandirea capacitatii depline de exercitiu.
Masurilede protectie speciala a copilului se stabilesc si se aplica in baza planului individualizat de protectie. Planul se intocmeste si se revizuieste in conformitate cu normele metodologice elaborate si aprobate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.
Masurile de protectie speciala a copilului sunt:
a) plasamentul;
b) plasamentul in regim de urgenta;
c) supravegherea specializata.
De masurile de protectie speciala, instituite de aceasta lege, beneficiaza:
a) copilul ai carui parinti sunt decedati, necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor parintesti sau carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie,declarati judecatoreste morti sau disparuti, cand nu a putut fi instituita tutela;
b) copilul care, in vederea protejarii intereselor sale, nu poate fi lasat in grija parintilor din motive neimputabile acestora;
c) copilul abuzat sau neglijat;
d) copilul gasit sau copilul abandonat de catre mama in unitati sanitare;
e) copilul care a savarsit o fapta prevazutade legea penala si care nu raspunde penal.
Plasamentul copilului in regim de urgenta este o masura de protectie speciala, cu caracter temporar, care se stabileste in situatia copilului abuzat sau neglijat, precum si in situatia copilului gasit sau acelui abandonat in unitati sanitare.
Masura de supraveghere specializata se dispune in conditiile acestei legi fata de copilul care a savarsit o fapta penala si care nu raspunde penal.
Masura supravegherii specializate consta in mentinerea copilului in familia sa, sub conditia respectarii de catre acesta a unor obligatii, cum ar fi:
a) frecventarea cursurilor scolare;
b) utilizarea unor servicii de ingrijire de zi;
c) urmarea unor tratamente medicale, consiliere sau psihoterapie;
d) interzicerea de a frecventa anumite locuri sau de a avea legaturi cu anumite persoane.
Acte normative
Hotarare de Guvern nr. 9/2008 privind indexarea cuantumului alocatiei lunare de plasament.
Lege nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, completata si modificata.