Despre BCC
Mass-media
APC Brasov
Proiecte finantate prin Fondul ONG in Romania
Utile
Organizare Comunitara
Proiecte finantate prin Fondul pentru Inovare Civica
Contact
Stiri

Abonare Newsletter BCC

Un birou independent care va ofera servicii de consiliere si informare gratuit, in mod impartial si in regim de confidentialitate. Primeste periodic stiri importante pentru tine si comunitatea ta. Aboneaza-te la newsletterul BCC!

Proiect finantat cu Fonduri PHARE

Parteneri

Fundatia Carmeuse

Fundatia Soros Romania

Facebook

Drepturile si libertatile civile ale copilului

16 Iulie 2009 | 5097 vizualizari
Copilul are dreptul de a-si pastra cetatenia, numele si relatiile de familie, in conditiile prevazute de lege, fara nici o ingerinta.
 
Daca se constata ca un copil este lipsit, in mod ilegal, de elementele constitutive ale identitatii sale sau de unele dintre acestea, institutiile si autoritatile publice sunt obligate sa ia de urgenta toate masurile necesare in vederea restabilirii identitatii copilului.
 
Copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa in conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
 
Participarea copilului in varsta de pana la 14 ani ladezbateri publice in cadrul unor programe audiovizuale se poate face numai cu consimtamantul scris al acestuia si al parintilor sau, dupa caz, al altui reprezentant legal. Copiii nu pot fi folositi sau expusi de catre parinti, reprezentanti legali sau alte persoane responsabile de cresterea si ingrijirea lor, in scopul de a obtine avantaje personale sau de a influenta deciziile autoritatilor publice.
 
Este obligatorie ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani. Cu toate acestea, poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca autoritatea competenta apreciaza ca audierea lui este necesara pentru solutionarea cauzei.
 
Copilul apartinand unei minoritati nationale, etnice, religioase sau lingvistice are dreptul la viata culturala proprie, la declararea apartenentei sale etnice, religioase, la practicarea propriei sale religii, precum si dreptul de a folosi limba proprie in comun cu alti membri ai comunitatii din care face parte. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii asigura si urmareste exercitarea acestor drepturi.
 
Copilul are dreptul la respectarea personalitatii si individualitatii sale si nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante.
 
Masurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite decat in acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub nici un motiv pedepsele fizice ori acelea care se afla in legatura cu dezvoltarea fizica, psihica sau care afecteaza starea emotionala a copilului.Copilul are dreptul sa depuna singur plangeri referitoare la incalcarea drepturilor sale fundamentale. Copilul este informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora.
 
Acte normative
 Lege nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, completata si modificata
 
Articole in legatura
Interzicerea muncilor periculoase pentru copii
Protectia speciala a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai
Protectia copilului impotriva abuzului sau neglijentei
Drepturile si libertatile civile ale copilului

sus

Solicita informatii Click aici pentru formular

Intrebari Frecvente

2% pentru BCC Click aici pentru detalii

Parteneri

Fondul ONG in Romania

Un om si-un fir de iarba

Proiecte Fondul ONG in Romania

Asociatia Pro Democratia Club Brasov

Centrul Pilot de Voluntariat Brasov