Beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, asiguratii care indeplinesc cumulativ, la data pensionarii conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.
Varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Atingerea varstei standard de pensionare se va realiza in termen de 13 ani incepand cu 2001, prin cresterea varstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati.
In sistemul public, se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia pensiei pentru limita de varsta, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate partiale si a pensiei de urmas;
a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar,organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora; Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor anual, din oficiu, de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, prin casele teritoriale de pensii.
Varstele de pensionare astfel reduse nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si de 55 de ani pentru barbati.
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare dupa cum urmeaza: cu un an - pentru 3 copii si cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.
Beneficiarii pensiei pentru limita de varsta – domeniul de reglementare este Legea nr.19/2000