Institutia competenta dintr-un stat membru a carui legislatie conditioneaza dobandirea, mentinerea, recuperarea sau durata dreptului la prestatii de realizare fie a perioadelor de asigurare, fie a perioadelor de incadrare in munca sau de activitateindependenta, ia in considerare, in masura necesara, perioadele de asigurare,de incadrare in munca sau de activitate independenta realizate in temeiul legislatiei altui stat membru, ca si cum ar fi fost realizate in temeiul legislatiei pe care o aplica.
Persoana care se afla in somaj partial sau intermitent si care, in timpul ultimei sale activitati salariate sau independente, isi avea resedinta intr-un alt stat membru decat statul membru competent, se pune la dispozitia angajatorului sau a serviciilor de ocupare a fortei de munca din statul membru competent.
Persoana beneficiaza de prestatii in temeiul legislatiei statului membru competent, ca si cum ar fi rezidenta in statul membru respectiv. Aceste prestatii se furnizeaza de catre institutia statului membru competent.
Persoana aflata in somaj,care nu este lucrator frontalier si care nu se intoarce in statul membru de resedinta, se pune la dispozitia serviciilor de ocupare a fortei de munca din statul membru a carui legislatie i s-a aplicat ultima data. Somerul se inregistreaza ca persoana care cauta de lucru la serviciile de ocupare a fortei de munca din statul membru in care este rezidenta.
Perioada de rambursare a prestatiilor se extinde la cinci luni in cazul in care, in timpul celor 24 de luni precedente, persoana interesata a realizat perioade de incadrare in munca sau de activitate independenta in statul membru a carui legislatie i s-a aplicat ultima data, in cazul in care aceste perioade ar fi suficiente pentru a-i da dreptul la ajutor de somaj.
Acte normative
Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004
privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.