Asiguratii beneficiaza de medicamente compensate sau gratuite, in baza prescriptiei medicale. Eliberarea medicamentelor la nivelul farmaciilor se face numai pe baza prescriptiei medicale (reteta).
Medicamentele cu si fara contributie personala se asigura de farmaciile autorizate de Ministerul Sanatatii,evaluate conform reglementarilor legale in vigoare, in baza contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate.
Suma maxima care se suporta decasele de asigurari de sanatate din Fondul national unic de asigurari socialede sanatate, pentru fiecare medicament corespunzator denumirii comune internationale(DCI) din lista, este cea corespunzatoare aplicarii procentului de compensare a medicamentelor asupra pretului de referinta pentru DCI cuprinse in sublisteleA, B si C, respectiv pretul de decontare pentru medicamentele la care nu se stabileste pret de referinta. Pretul de de contare este cel prevazut prin ordin al ministrului sanatatii publice.
Procentul de compensare a medicamentelor corespunzatoare DCI prevazute in sublista A este de 90% din pretul de referinta, al celor din sublista B este de 50% din pretul de referinta, iar al celor din sublista C este de 100% din pretul de referinta.
Pretul de referinta reprezinta pretul cel mai mic corespunzator unitatii terapeutice aferente aceleeasi forme farmaceutice din cadrul DCI si pentru fiecare concentratie.
Modalitatile de prescriere,eliberare si de decontare a medicamentelor cu si fara contributie personala intratamentul ambulatoriu se stabilesc prin norme.
Ministerul Sanatatii
Intr. Cristian Popisteanu, nr. 1-3, sector 1, Bucuresti
Contract -cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemuluide asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009
Hotarare 1714/2008 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009