Despre BCC
Mass-media
APC Brasov
Proiecte finantate prin Fondul ONG in Romania
Utile
Organizare Comunitara
Proiecte finantate prin Fondul pentru Inovare Civica
Contact
Stiri

Abonare Newsletter BCC

Un birou independent care va ofera servicii de consiliere si informare gratuit, in mod impartial si in regim de confidentialitate. Primeste periodic stiri importante pentru tine si comunitatea ta. Aboneaza-te la newsletterul BCC!

Proiect finantat cu Fonduri PHARE

Parteneri

Fundatia Carmeuse

Fundatia Soros Romania

Facebook

Protectia consumatorilor

16 Iulie 2009 | 3965 vizualizari
 
Se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii care, utilizate in conditii normale, pot pune in pericol viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor.
 
Se interzic producerea, importul si comercializarea produselor falsificate sau contrafacute.
Produsele se comercializeaza numai in cadrul termenului de valabilitate sau al datei durabilitatii minimale stabilite de producator.
 
Se interzice modificarea termenului de valabilitate sau a datei durabilitatii minimale inscrise pe produs, pe eticheta, pe ambalaj sau in documentele insotitoare.
 
Guvernul, prin organismele sale specializate, stabileste norme si reglementari specifice sau le imbunatateste pe cele existente, cand se impune protectia vietii, sanatatii sau securitatii consumatorilor, in urmatoarele cazuri:
  • fabricarea, importul, conservarea, ambalarea, etichetarea, manipularea, transportul, depozitarea, pregatirea pentru vanzare si vanzarea produselor;
  • furnizarea si utilizarea produselor, precum si prestarea serviciilor.
Normele si reglementarile se refera la grupe de produse si servicii care, anual, sunt nominalizate si actualizate de catre Guvern, daca acest lucru se impune.
 
Consumatorii au dreptul de a pretinde vanzatorilor remedierea sau inlocuirea gratuita a produselor si serviciilor obtinute, precum si despagubiri pentru pierderile suferite ca urmare a deficientelor constatate in cadrul termenului de garantie sau de valabilitate. Dupa expirarea acestui termen consumatorii pot pretinde remedierea sau inlocuirea produselor care nu pot fi folosite potrivit scopului pentru care au fost realizate, ca urmare a unor vicii ascunse aparute pe durata medie de utilizare a acestora.
 
Vanzatorul suporta toate cheltuielile legate de aceste deficiente, situatie care nu il exonereaza de raspundere pe producator in relatia sa cu acesta.
Remedierea deficientelor aparute la produse sau servicii ori inlocuirea produselor care nu corespund in cadrul termenului de garantie sau de valabilitate si care nu sunt imputabileconsumatorului se face in termen de maximum 15 zile din momentul cand operatorul economic a luat la cunostinta de deficientele respective. In cazul unor vicii ascunse, termenul maxim stabilit curge de la data finalizarii expertizei tehnice efectuate de un organism tehnic neutru.
 
Constatarea contraventiilor siaplicarea sanctiunilor prevazute se fac de catre reprezentantii imputernicitiai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. In cazul sanctiunilorcu inchisoare contraventionala, masura se aplica de instanta competenta, lasesizarea organului din care face parte agentul constatator.
 
Autoritatea Nationala pentruProtectia Consumatorilor
Adresa:B-dul Aviatorilor nr. 72, sector 1, Bucuresti 011865
Tel.:311.18.62/311.22.62/313.50.26
Email:office@anpc.ro
 
Biroulde presa al ANPC poate fi contactat prin:
telefon- 021 312 12 75, interior 944
fax -021 314 34 61
sau email - biroupresa@anpc.ro
 
Acte normative
Ordonanta de urgentanr. 174/2008pentru modificarea si completarea unor acte normative privind protectiaconsumatorilor
Ordonanta nr.21/1992 privindprotectia consumatorilor
Legea nr. 296/2004privind CodulConsumului
Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cuconsumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privindprotectia consumatorilor
 
Articole in legatura
Protectia consumatorilor
Obligatiile agentilor economici
Drepturile consumatorului

sus

Solicita informatii Click aici pentru formular

Intrebari Frecvente

2% pentru BCC Click aici pentru detalii

Parteneri

Fondul ONG in Romania

Un om si-un fir de iarba

Proiecte Fondul ONG in Romania

Asociatia Pro Democratia Club Brasov

Centrul Pilot de Voluntariat Brasov