Despre BCC
Mass-media
APC Brasov
Proiecte finantate prin Fondul ONG in Romania
Utile
Organizare Comunitara
Proiecte finantate prin Fondul pentru Inovare Civica
Contact
Stiri

Abonare Newsletter BCC

Un birou independent care va ofera servicii de consiliere si informare gratuit, in mod impartial si in regim de confidentialitate. Primeste periodic stiri importante pentru tine si comunitatea ta. Aboneaza-te la newsletterul BCC!

Proiect finantat cu Fonduri PHARE

Parteneri

Fundatia Carmeuse

Fundatia Soros Romania

Facebook

Dreptul de acces la informatiile de interes public

16 Iulie 2009 | 3987 vizualizari
Prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei.
 
Fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu acte normative cu privire la organizarea si functionarea institutiei, structura organizatorica, atributiile, numele si prenumele persoanelor din conducerea autoritatii, coordonatele de contact, sursele financiare, bugetul si bilantul contabil, programele si strategiile proprii, lista cuprinzand documentele de interes public si categoriile de documente produse si/sau gestionate, modalitatile de contestare a deciziei autoritatii.
Accesul la informatii se realizeaza prin afisare la sediul autoritatii sau al institutiei publice ori prin publicare in Monitorul Oficial al Romaniei sau in mijloacele de informare in masa, in publicatii proprii, precum si in pagina de Internet proprie, consultarea lor la sediul autoritatii sau al institutiei publice, in spatii special destinate acestui scop.
Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice informatiile de interes public. Autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal.
 
Solicitarea in scris a informatiilor de interes public trebuie sa cuprinda autoritatea sau institutia publica la care se adreseaza cererea, informatia solicitata, astfel incat sa permita autoritatii sau institutiei publice identificarea informatiei de interes public,numele, prenumele si semnatura solicitantului, precum si adresa la care se solicita primirea raspunsului.
Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea,complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii.
Refuzul comunicarii informatiilor solicitate se motiveaza si se comunica in termen de 5 zile de la primirea petitiilor.
Accesul la informatiile de interes public este gratuit.
Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autoritati ori institutii publice constituie abatere si atrage raspunderea disciplinara a celui vinovat.
Impotriva refuzului se poate depune reclamatie la conducatorul autoritatii sau al institutiei publice respective in termen de 30 de zile de la luarea la cunostinta de catre persoana lezata.
In cazul in care o persoana se considera vatamata in dreptul sau de acces la informatiile de interes public, aceasta poate face plangere la sectia de contencios administrativ a tribunalului in a carei raza teritoriala domiciliaza sau in a carei raza teritoriala se afla sediul autoritatii ori al institutiei publice. Plangerea se face in termen de 30 de zile de la data expirarii termenului prevazut pentru comunicarea raspunsului.
 
Acte normative
Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public
 
Articole in legatura
Raspunderea operatorilor de transport aerian in caz de accidente
Dreptul de acces la informatiile de interes public
Datele cu caracter personal

sus

Solicita informatii Click aici pentru formular

Intrebari Frecvente

2% pentru BCC Click aici pentru detalii

Parteneri

Fondul ONG in Romania

Un om si-un fir de iarba

Proiecte Fondul ONG in Romania

Asociatia Pro Democratia Club Brasov

Centrul Pilot de Voluntariat Brasov