Despre BCC
Mass-media
APC Brasov
Proiecte finantate prin Fondul ONG in Romania
Utile
Organizare Comunitara
Proiecte finantate prin Fondul pentru Inovare Civica
Contact
Stiri

Abonare Newsletter BCC

Un birou independent care va ofera servicii de consiliere si informare gratuit, in mod impartial si in regim de confidentialitate. Primeste periodic stiri importante pentru tine si comunitatea ta. Aboneaza-te la newsletterul BCC!

Proiect finantat cu Fonduri PHARE

Parteneri

Fundatia Carmeuse

Fundatia Soros Romania

Facebook

Intocmirea contractului de vanzare - cumparare

15 Iulie 2009 | 5989 vizualizari
Prin contractul de vanzare-cumparare una dintre parti, numita vanzator,stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti, numita cumparator,care se obliga in schimb a plati vanzatorului pretul bunului vandut.
Partile sunt libere sa aleaga notarul care va autentifica si,eventual, redacta contractul de vanzare-cumparare.
Contractul poate fi redactat de parti sau, dupa caz, de reprezentantii lor legali sau conventionali si este verificat cu privire la indeplinirea conditiilor de fond si forma, notarul public putandu-le aduce modificarile si completarile corespunzatoare, cu acordul partilor.
 
In cadrul lucrarilor de indeplinire a actelor notariale, notarul public stabileste identitatea, domiciliul si capacitatea partilor.
Notarul public are obligatia sa desluseasca raporturile reale dintre parti cu privire la actul pe care vor sa-l incheie, sa verifice daca scopul pe care il urmaresc este in conformitate cu legea si sa le dea indrumarile necesare asupra efectelor lui juridice.
De asemenea, el trebuie sa ceara partilor, ori de cate ori estecazul, documentele justificative si autorizatiile necesare pentru incheierea actului sau, la cererea acestora, va putea obtine el insusi documentatia necesara.
 
Acte necesare:
Vanzatorul trebuie sa prezinte notarului:
  • acte care sa dovedeasca identitatea sa in original
  • actele de proprietate asupra imobilului in original (de ex.contractul de vanzare cumparare, certificatul de mostenitor, contractul de donatie sau hotararea judecatoreasca definitiva). Daca vanzatorul detine imobilul prin contractare de la stat (este primul proprietar), va prezenta notarului contractul de vanzare -cumparare, contractul de imprumut (daca apartamentul a fost achitat in rate), dovada achitarii integrale a apartamentului (sau acordul de instrainare eliberat de societatea constructoare - in cazul in care apartamentul nu a fostachitat integral) + procesul verbal de predare - primire - receptie.
  • certificatul de atestare fiscala de la Directia Taxe si Impozite care sa dovedeasca ca vanzatorul nu are taxe sau impozite neplatite catre stat, in original
  • extras de carte funciara care sa dovedeasca ca imobilul este proprietatea vanzatorului si ca nu este ipotecat, in original
In cazul in care imobilul este bun comun, la notariat se vor prezenta toti coproprietarii pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare.Coproprietarul care nu se poate prezenta la Notariat, in acel moment, va trebui sa fie reprezentat de o alta persoana in baza unei procuri speciale legalizata de notar.
Cumparatorul trebuie sa aiba, asupra sa:
  •  un act de identitate in original.
  • suma de bani hotarata de comun acord cu vanzatorul, suma ce vaconstitui pretul bunului ce face obiectul contractului. In cazul in care plata se face in rate, acestea se vor achita la datele si locurile stabilite prin contractul de vanzare-cumparare.
 
Uniunea Nationala aNotarilor Publici din Romania
 
Bucuresti, Str. General Berthelot nr. 41, sector 1, cod posta l010164
 
e-mail secretariat@unnpr.ro (secretariat); unnpr2@ines.ro(relatii internationale) sau unnpr@ines.ro
 
Telefon: (021) 313.99.20; (021) 313.99.23;  (021) 313.99.25;(021) 313.99.26;
Fax: (021) 313.99.10
 
Cauta un notar
Articole in legatura
Procedura succesorala notariala
Intocmirea contractului de vanzare - cumparare
Darea de data certa a inscrisurilor

sus

Solicita informatii Click aici pentru formular

Intrebari Frecvente

2% pentru BCC Click aici pentru detalii

Parteneri

Fondul ONG in Romania

Un om si-un fir de iarba

Proiecte Fondul ONG in Romania

Asociatia Pro Democratia Club Brasov

Centrul Pilot de Voluntariat Brasov