Potrivit Legii nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale prin darea de data certase fixeaza momentul (data exacta) cand a fost intocmit un act juridic. Astfel, se poate verifica capacitatea partilor si sa se stabileasca legea care reglementeaza forma si continutul acelui act.
Sunt supuse acestei proceduri actele sub semnatura privata pentru a deveni opozabile tertilor.
Inscrisul caruia urmeaza sa i se dea data certa se intocmeste in numarul de exemplare cerut de parte.
In incheiere se va arata ca s-au indeplinit conditiile esentiale pentru dare de data certa prin urmatoarele mentiuni:
a) data (anul, luna, ziua), iar la cererea partii, si ora;
b) starea in care se afla inscrisul.
Toate actele notariale se indeplinesc la cerere. Inscrisurile redactate de parti sau, dupa caz, de reprezentantii lor legali sau conventionali vor fi verificate cu privire la indeplinirea conditiilor de fond si forma, notarul public putandu-le aduce modificarile si completarile corespunzatoare, cu acordul partilor.
Inscrisurile referitoare la actele notariale se redacteaza potrivit vointei partilor si in conditiile prevazute de lege. Inscrisurile vor fi redactate citet, ingrijit si fara prescurtari; mentiunile in cifre se vor inscrie si in litere, iar locurile goale se vor completa prin tragere de linii.
In cadrul lucrarilor de indeplinire a actelor notariale, notarul public stabileste identitatea, domiciliul si capacitatea partilor, in afara cazurilor in care se solicita dare de data certa, intocmirea de copii legalizate sau acordarea de consultatii juridice notariale.