Despre BCC
Mass-media
APC Brasov
Proiecte finantate prin Fondul ONG in Romania
Utile
Organizare Comunitara
Proiecte finantate prin Fondul pentru Inovare Civica
Contact
Stiri

Abonare Newsletter BCC

Un birou independent care va ofera servicii de consiliere si informare gratuit, in mod impartial si in regim de confidentialitate. Primeste periodic stiri importante pentru tine si comunitatea ta. Aboneaza-te la newsletterul BCC!

Proiect finantat cu Fonduri PHARE

Parteneri

Fundatia Carmeuse

Fundatia Soros Romania

Facebook

Intrebari Frecvente

pagina de intrebari frecvente
18.08.2009
Vreau sa stiu daca fiica mea, care este eleva in cls. a zecea si beneficiara de pensie de urmas, poate sa lucreze pentru a-si completa veniturile fara sa piarda pensia de urmas (in vacante spre exemplu).

R: In cazul in care un beneficiar de pensie de urmas doreste sa-si completeze veniturile o poate face in urmatoarea situatie, pentru a nu-si pierde pensia de urmas: Conform prevederilor Legii 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte asigurari sociale, art. 94: "(1) Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective: a) copiii urmasi, orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la varstele prevazute la art. 66 lit. a) si b); b) nevazatorii; c) pensionarii de invaliditate de gradul III. (2) Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)." Salariul mediu brut pe economie pentru anul 2009 este de 1693 lei. Astfel incat veniturile cumulate trebuie sa fie de 423.25 lei. Suspendarea platii pensiei Conform articcolului 92 din lege " Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3);". Reluare in plata a pensiei: Dispozitii ce se aplica conform articolului 93 din Legea 19/2000: "(1) Reluarea in plata a pensiilor suspendate se face la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a incetat cauza suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data incetarii cauzei suspendarii. (2) In situatia in care cererea de reluare in plata a fost depusa dupa expirarea termenului de 30 de zile, plata se face incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea. (3) Reluarea in plata a pensiei de urmas suspendate ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 66 lit. b) si c) se face de la data inceperii anului scolar sau de la data emiterii deciziei medicale de incadrare intr-un grad de invaliditate. " Echipa BCC Brasov

 

sus

Solicita informatii Click aici pentru formular

Intrebari Frecvente

2% pentru BCC Click aici pentru detalii

Parteneri

Fondul ONG in Romania

Un om si-un fir de iarba

Proiecte Fondul ONG in Romania

Asociatia Pro Democratia Club Brasov

Centrul Pilot de Voluntariat Brasov